En inblick i Woody Allens filmvärld

En ny dokumentärfilm om Woody Allen och hans karriär ger en sällsynt blick in i den legendariske regissörens sätt att jobba.

Men det var mycket nära att det aldrig blev någon film. Under flera år tackade Allen nej till att medverka.

- Och det beror helt enkelt på att han inte tyckte han var värd det. Det är ingen falsk blygsamhet. Han tycker verkligen att jämfört med dom han beundrar är han ingenting, säger regissören Robert Weide när TT Spektra träffar honom i Cannes.

”Woody Allen: A documentary” finns i två versioner - en som är 3,5 timme lång, en som är knappt två timmar. Den kortare versionen kommer på bio i Sverige nu i sommar, den långa är tänkt för tv-visningar och dvd-distribution.

Weide, som tidigare gjort bland annat en dokumentär om bröderna Marx, berättar om hur det tog mycket tjat och påverkan för att få Allen att gå med på att göra filmen.

- Jag kände honom lite sedan tidigare, vi har en mycket gemensamt rent kulturellt och han tycker att det jag gjort tidigare var bra. Så 2008 skrev jag till honom och sa: ”Nu är det dags att göra det och jag är mannen som ska göra det”.

- Men när han väl tackat ja, var han väldigt samarbetsvillig. Han sa inte nej till nåt, även om han först inte tyckte det var en bra idé att besöka hans barndomskvarter i Brooklyn. ”Vem bryr sig om det”, sa han. Men när vi väl kom dit, tyckte han det var kul.

Filmen täcker Allens liv från barndomen fram till våra dagar, med mängder av filmklipp. Ett av de ämnen som tas upp är givetvis turbulensen när Allen och Mia Farrow separerade efter det att Woody Allen inlett en relation med hennes adoptivdotter Soon-Yi.

- Jag erbjöd Mia att bli intervjuad, även om jag insåg att hon skulle tacka nej. Men jag ville att det skulle vara hennes eget beslut. Så hon tackade mycket artigt nej. Men samtidigt skrev hon på det papper som gjorde att jag kunde visa klipp ur de filmer hon och Woody gjorde. Om hon inte skrivit på, hade det varit omöjligt.

Under inspelningens gång ville Allen inte se vad Weide gjorde - inte minst eftersom Allen hatar att se sig själv på film, och allra mest i klipp från de tidiga stå upp komedi-dagarna.

- De flesta är ense om att han var en briljant stå upp-komiker, själv tycker han att han suger. Så det var ett par skämt där som han bad mig ta bort.

- Det som nog gjorde honom pinsamt berörd var när någon som Naomi Watts talar om honom som ett geni. Han tycker själv inte att han är det. Han tycker själv att han aldrig har gjort en bra film. Fast nog är några av de filmer han gjort, som ”Annie Hall”, ”Manhattan” och ”Små och stora brott”, lika klassiska som de filmer han beundrar.

woody collage