Woody Allen framför kameran

By JAN LUMHOLDT

Under mer än ett år har filmaren Robert Weide fått följa Woody Allens vardagsliv och arbete. Resultatet kan ses på svensk bioduk på fredag.

Woody Allen: a documentary heter den nya filmen som går upp på bio.

–Äntligen, utbrister Robert Weide i maj 2012, samma dag som filmen Woody Allen: a documentary har Cannes-premiär.

Man förstår honom. Projektet har varit på gång i över 25 år.


Robert Weides komedi-cv är gediget. Utöver fem säsonger av succéserien Simma lugnt, Larry/Curb your enthusiasm har han även regisserat porträttfilmer om bröderna Marx, Mort Sahl, Lenny Bruce och WC Fields. En Emmy och en Oscarsnominering har han i bagaget. Samt en hel del gemensam smak med Woody Allen.

–Han var faktiskt med i min Marx-film för 30 år sedan. Det faktum att vi har samma hjältar var nog den avgörande faktorn till att han sa ja. Han har sett mina porträtt och förstod nog att jag stod för en viss kvalitet, säger Robert Weide, som efter flera år lyckades övertala en motvillig Woody Allen till samma behandling som ovannämnda hjältar.

–Han trivdes i alla fall delvis med arbetet och tyckte om slutresultatet. Det enda han bad mig ta bort var en del gammal ståupp, vilket var lite synd. Och så var det någon av de intervjuade som sa att han var ett geni. Sånt rök direkt.


Hur nära kom du honom inpå livet?

–När han väl var ombord var han med på noterna. Kändisskvaller är inte min grej så vi tog aldrig ut svängarna med turbulensen runt Mia Farrow och Soon-Yi trots att han ställde upp även på sådant. Det var också hans initiativ att bjuda in mig i sovrummet och visa mig sin idébyrålåda med alla nerklottrade lappar. ”Du kanske kan tycka att detta är roligt.” Och det var det ju.


De flesta av ”dina” komiker är judiska amerikaner med en distinkt humor som sägs höra till. Har du funderat över fenomenet?

–Från början har de bara fått mig att skratta. Men jag är väl medveten om det. Det finns flera gedigna avhandlingar i ämnet som jag köpt men inte läst. Ett enkelt svar är att 5000 år av förföljelse kultiverar en viss försvarsmekanism. Humorn har helt enkelt tagit sig in i arvsmassan.

Robert Weide har gjort dokumentären Woody Allen: a documentary, ett projekt som pågått i över 25 års tid.

woody collage